Kako naći frilenserski posao van frilens platforme?

Kako naći frilenserski posao van frilens platforme je pitanje koje se sve češće postavlja, pogotovo u 2016, kada su uslovi rada za frilensere sve lošiji.

Kada je ovaj blog pokrenut, Elance je bio ubedljivo najbolja i najpouzdanija frilens platforma u onim oblastima u kojima sam tražio posao. Samo dve godine posle, Elance-a više nema, njegovo mesto (kao i mesto oDeska) zauzeo je Upwork, koji je od početka, bar meni lično, ličio na platformu koja je preuzela sve najgore osobine od svojih “roditelja“, umesto da uzme najbolje od njih.

Ipak, kao najveća platforma, koja je preuzela reputaciju, frilensere i klijente od svojih prethodnika, Upwork je bio izbor broj jedan i za frilensere i za poslodavce, i pored raznih problema sa brzinom i stabilnošću sajta, sistema zaštite frilensera i puta koji svaki frilenser treba da pređe do postizanja relativnog uspeha. Međutim, današnja objava ove kompanije je, prema pisanju mnogih, bila kap koja je prelila čašu.

Previsoki „harač“ će gotovo izvesno dovesti do smanjenja broja frilensera koji su aktivni na toj platformi, ali u nedostatku druge kvalitetne platforme za frilensere koji ne spadaju u visoko kvalifikovane programere ili dizajnere na prvom mestu, veliko je pitanje šta će se desiti sa ostalima.

Deo će se možda i upustiti u lutanje bespućima interneta u pokušaju da pronađe klijente direktno, a ovaj članak im može pomoći u tome.

Kako naći frilenserski posao van frilens platforme?

Kada sam po prvi put razmišljao o ovoj temi pre dve godine i pokušao da pronađem sajtove za koje bih mogao da pišem direktno, prvo sam nabasao na raznorazne liste od 27+, 32+, 50+, 99+ sajtova koji navodno plaćaju piscima mnogo više nego što u proseku plaćaju klijenti na platformama. Prirodno, tako nešto će svakog pisca odmah privući, ali ako se zagrebe ispod površine i ode na te sajtove koji „provereno plaćaju“, može se videti svašta – mnogi sajtovi se provlače na tim listama konstantno, a postali su poprilično neažurni, kod većine i ako napisano stoji, zapošljavaju relativno mali broj frilensera i vraški je teško upasti u to društvo, a ostatak je uglavnom usko specijalizovan, pa copywriter opšte prakse takođe teško da može da prođe. Na mnogima je problem i sistem plaćanja, uglavnom podržavaju isključivo PayPal, što je pre dve godine u Srbiji takođe bio veliki problem.

Zbog toga sam prestao da besomučno pretražujem te liste i promenio pristup. Jedan poznanik mi je pokazao da Google search može lako da se dodatno modifikuje i zađe u dubinsku pretragu koja će izvući nešto što bi moglo da bude jako korisno, nikada to nisam koristio za posao, a kada mi je to palo na pamet izgledalo je tako očito i normalno da nisam mogao da verujem da sam bio tako glup.

Ovo je pristup za koji verujem da su neki već čuli i koristili, možda ne u cilju da nađu posao, ali nije nešto što bih ja svrstao u tajne koje znaju samo izabrani.

Dubinska Google pretraga

Ovo je spisak tih reči koje se koriste za dubinsku pretragu, a konkretno za ovu pretragu vama treba „inurl“ i „intitle“. Kombinujte ove dve komande sa nišom u kojoj hoćete da pišete, recimo „travel“, „fitness“, „sport“ itd, i to će izgledati ovako:

<Niša> + intitle:”Submit blog post” ili intitle:”write for us” ili intitle:”Submit an article” ili intitle:“Suggest a guest post” ili intitle:“Send a guest post” ili intitle:“Write for us”

<Niša> + intitle:“Become an author” ili intitle:“Guest bloggers wanted” ili intitle:“Contribute to our site” ili intitle:“Become a contributor”

<Niša> + intitle:“Become guest writer” ili intitle:“Write for our guest column” ili intitle:“Guest post”.

Da bi komanda bila validna, ne smete da zaboravite znak : posle nje.

Naravno, na ovaj način bi mogli da traže posao i drugi frilenseri, ne samo pisci, već i dizajneri i programeri i ostali, samo treba iskoristiti druge kombinacije ključnih reči, na primer „Designer/programmer wanted“ i slično.

Ovakav način pretrage doneće vam puno sajtova u vašoj niši, van svake sumnje. Njih dalje treba sortirati, slično kao što bi prolazili i kroz gotove liste sajtova koji plaćaju piscima i onima koji vam se čine kao pogodni da ih kontaktirate pošaljite mail.

Da biste znali kako da izaberete, na početku prvo isključite sajtove koji se ne ažuriraju redovno (mada, moguć je i slučaj da vlasnik sajta posle primanja jednog dobrog maila od potencijalnog pisca dobije novu energiju i reši da se reaktivira, mada ne bih preporučio da gubite vreme i energiju na takve sajtove), zatim isključite sajtove koji očigledno rade samo sa native piscima i ako nemate iza sebe nekoliko godina iskustva u biznisu sa velikim igračima, nemojte se precenjivati i slati mejlove liderima u niši u kojoj tražite posao.

Kako poslati taj mail je, naravno, pitanje za milion dolara. Moje mišljenje je da treba detaljno prečešljati sajt, kako rečenica „dugo vas čitam i mislim da ste najbolji sajt u niši“ ne bi ostala samo prazna floskula. Obavezno pohvalite nešto specifično vezano za taj sajt, čime se i sami oni ponose, i gledajte da se predstavite tako da zaista izgleda da ste dugogodišnji čitalac. Uz svoj portfolio, najbolje bi bilo poslati i autorski tekst koji bi se sjajno uklopio na ciljani sajt, što može iziskivati puno truda i vremena, plus je moguće i da vam poslati tekst ukradu, ali u borbi za posao morate biti spremni i na takve stvari. U suštini, koristite sličan pristup onom koji koristite kada „pecate“ na frilens platformama.

Postoji još jedan, možda i bolji način za pretraživanje. Agregate vesti poput na primer NewsNow većina ljudi koristi kako bi lako i brzo pretražila vesti iz oblasti koje ih zanimaju, umesto da se vezuju za jedan ili dva medija i „kopaju“ po njima ono što ih zanima. Na velikim agregatima možete videti pregršt sajtova, čak i ako ulazite u određenu kategoriju svakodnevno, verovatno neke nećete kliknuti nikad. Ipak, mnogi hoće, pa su agregati vesti izvor velikog saobraćaja za mnoge manje sajtove koji ne bi mogli na drugi način da se probiju. A da bi ti manji sajtovi bili prisutni i takmičili se sa gigantima, koji su takođe redovna pojava i vuku najveći deo saobraćaja sa agregata, pogađate, trebaju im pisci. Pisci koji su temeljni, brzi i sposobni da viralne vesti izbacuju istom brzinom kao i najveći sajtovi, ili dovoljno stručni da prokomentarišu neku pojavu koja privlači veliku pažnju na nivou tih lidera u niši. Takvi sajtovi, ako ih identifikujete i obradite njihove vlasnike na pravi način, mogu postati izvor stalnih prihoda i relativno siguran posao.

Share and Enjoy

 • Facebook
 • Email
 • RSS

10 Responses

 1. Stefan Teodosic May 4, 2016 / 4:30 pm

  Tu je i sajt “Freelance writing gigs”, gde svakodnevno objavljuju ponude za pisce sa raznih sajtova i iz malih oglasa, prvenstveno sa Craig’s list. Može i to da se proba s vremena na vreme.

  • Janko May 5, 2016 / 5:52 am

   Znam za sajt, kao i za neke druge platforme. Uglavnom sve imaju višak frilensera, manjak poslova 🙂 Videćemo šta će se sada desiti, ali prema nekom prethodnom iskustvu kladio bih se da će klijenti mnogo sporije napuštati Upwork nego frilenseri, tako da će mnogi biti u velikom problemu i trebalo bi što pre da krenu ovim putem po mom mišljenju…

   • Miroslav Milošević May 7, 2016 / 12:15 am

    Pa sad, jedan moj ongoing klijent se već pobunio zbog client fee-a od 2,75% i odmah predložio alternative. I dok se trudim da razumem smisao tih novih provizija za frilensete, za proviziju klijentima stvarno nemam reči, jer klijenti su ti koji donose pare i nama i njima.

    • Janko May 7, 2016 / 8:53 am

     Ne čudi me, mada i dalje mislim da će ovo mnogo gore uticati na nas 🙂

     Pa smisao je taj da su im investitori tražili više para i oni moraju nekako instant da ih stvore.

     Često razmišljam da li sam ja lud što mislim da velike kompanije često ničim izazvane seku granu na kojoj sede, a ovo mi baš tako deluje.

  • Janko June 9, 2016 / 2:33 pm

   Warrior forum nikako, stecište prevaranata i black hattera, ovi ostali (i svi slični, craigslist npr.) uglavnom imaju malu ponudu, ogromna je konkurencija, a većina traži stalne zaposlene, ne frilensere, tako da nisu opcija u Srbiji. Naravno ima izuzetaka, ali to se dešava jako retko.

  • nekosaneta June 10, 2016 / 7:15 am

   Koiko sam video i na na tom sajtu teshadesign stoji neki konkurs, da li je to sala ili o cemu se uopste radi?

 2. Miroslav Milošević September 26, 2016 / 9:02 am

  Da li se isplati piscima, SEO i Internet marketarima da idu u coworking prostore i traže angažman kod developera koji u tim prostorima rade?

  • Janko September 28, 2016 / 1:11 pm

   Ovo je jako zanimljivo pitanje 🙂 I ja, nažalost, nemam pravi odgovor, jer nisam probao, a nisam ni čuo da je neko tako dobio posao. Ipak, mislim da vredi probati. Srećno!

  • webmasterbre April 3, 2017 / 2:03 pm

   Negde mora da se ispeče zanat. Ako je firma uspešnija i ima jače reference, time će se bolje izbrusiti postojeća ili steći nova znanja. A sa više znanja vaša zarada će biti primerenija. Internet je kao i život, surov i sjajan u isto vreme. Bez muke nema nauke, ali gde je pa ima?
   Moja sugestija za sve one koji žele da saznaju i na praktičnim iskustvima izgrade svoj marketarski zanat, obavezno probaju sa TeshaDesign, jer oni su bez konkurencije u Srbiji u nekim oblastima za SEO.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *