Prvi Na Google – Demistifikacija SEO

Prvi na Google je relativno čest upit surfera sa Balkana, čiji je san da naprave svoj sajt i ekspresno iskoče na vrhu pretrage. Većina tih surfera sanja o lakoj zaradi i pokušava da napravi “šemu” koja će im donositi pasivni prihod. U toj pretrazi nailaze na SEO, ali kao početnici ne uspevaju da razumeju suštinu te veštine.

Činjenica je da se gotovo nijedan članak koji je optimizovan za ključne reči prvi na Google ili prvi na Guglu ne bavi suštinom te problematike. SEO u tim člancima je sam sebi svrha i svojevrstan dokaz umešnosti pisaca tih tekstova. U najboljem slučaju, autori ga koriste kao šlagvort za nešto drugo – uvod u SEO, nude svoje usluge i slično.

Utisak koji početnik ima posle čitanja večine tih tekstova (čast retkim izuzecima) je da je SEO čarobni štapić koji će im doneti posete i novac uz jako malo truda. Ako je to i važilo u vremenu kada je internet bio privilegija na Balkanu, sada svakako ne važi.

prvi na google

Nemoguće je biti prvi na Google za sve što vam padne na pamet

Ovo vam gotovo niko neće reći odmah na startu, a smatram da je to jako važno napomenuti. Mnogi verovatno misle da se to podrazumeva, ali činjenica je da početnici najčešće ne znaju ono što je internet marketarima jasno kao dan.

Dakle, nije isto biti prvi na Google za pojam “buy smartphone”, “betting tips”, “healthy diet” i slično i “šta su ključne reči” i “SFI prevara” za koje se ovaj sajt rangira kao prvi u pretrazi.

To da li će biti moguće da se rangirate kao prvi na Guglu ili ne, ne zavisi samo od vašeg SEO znanja. Zavisi mnogo više od toga ko se u ovom trenutku rangira kao prvi u pretrazi za te ključne reči i da li ih je ikako moguće svrgnuti. Ako hoćete da ciljate ključne reči koje su pre vas targetirali najveći sajtovi u svojoj niši, nemoguće je da imate dobru poziciju na pretrazi.

SEO nije čarobni štapić

SEO je oblast u kojoj je potrebno neprekidno učiti i usavršavati se. Međutim, kada se priča o SEO, obično se misli na onpage optimizaciju. Onpage SEO je jako bitan, ali samo on vam ne može doneti rezultate ako pokušavate da se probijete u konkurentnoj niši. Pisanje kvalitetnih članaka je takođe vrlo bitna veština, bez koje se danas verovatno ne može.

Ipak, sve te veštine i dalje zamenjuje link building. Ukoliko vas neki veliki sajt u vašoj niši linkuje, to je značajnije od svih vaših napora u onpage SEO.

Ali, “kvaka” je u tome da sajtovi danas besplatno jako teško daju linkove. Kao i u životu, imaćete ulaznicu u visoko društvo ako poznajete nekoga, ili ako tu ulaznicu skupo platite. Ako vam ni jedno ni drugo nije opcija, ostaje vam da naporno radite i uspete u svom poslu, pa će ta ulaznica doći kao rezultat vašeg truda.

Dakle, nema čarobnih štapića, nema besplatnih prečica i nema lake zarade.

Put do uspeha je trnovit

Kao i svaki drugi, i ovaj put do uspeha je trnovit. Unapređenje znanja, konstantno izbacivanje kvalitetnog sadržaja i prisutnost na društvenim medijima daje vam šansu da se i vi jednog dana pohvalite da ste za neku ključnu reč prvi na Google.

Ako vidite neki tekst koji vam obećava prvo mesto ili laku zaradu, možete ga odmah zaobići i nastaviti da tražite. Internet je pun korisnih informacija, ali postoji i puno onih koji vas slučajno ili namerno navode na pogrešan put. Ključno je da znate da ih prepoznate i fokusirate se na one koji vam zaista pružaju ono što vam je potrebno.

Ako ste apsolutni početnik i nemate pojma šta je SEO, predlažem vam da počnete da čitate. Uvod u SEO na ovom sajtu će vam dati neke osnovne informacije o toj veštini i uputiti vas na dalje učenje na sajtovima na engleskom jeziku, koji su sigurno najbolji u toj oblasti.

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Email
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *