Skrill ukinuo Master Card za Srbiju, koje su alternative?

Skrill je krajem novembra iznenadno ukinuo Master Card za korisnike iz Srbije i tako primorao mnoge ljude koji koriste ovaj servis da traže alternativu. Za sada, Skrill je samo ugasio Master Card i tako onemogućio korisnike iz Srbije da novac povlače direktno sa bankomata. Povlačenje novca preko deviznog računa u srpskoj banci je i dalje moguće.

Na srpskom delu veba su se prethodnih dana pojavile mnoge dezinformacije, mogu reći i teorije zavere u vezi razloga za ovakvu poslovnu odluku Skrilla. Nije tačno da se Skrill povukao samo iz Srbije – Skrill je ukinuo svoje kartice u preko 100 zemalja, uključujući i Rusiju, Kinu, Brazil i mnoge druge velike i ekonomski moćnije zemlje od naše. Skrill se povukao iz svih zemalja koje nisu članice SEPA sporazuma i pokazao inicijativu da zajedno sa sestrinskom kompanijom Netellerom zagospodari tržištem Evropske Unije. Odluka koja je praktično doneta preko noći upućuje na to da je Skrill bio primoran da je donese. Posledice i po samu kompaniju su velike, pošto su izgubili ogromno tržište, ali to je njihova odluka i mislim da ne treba da se zamaramo razlozima za nju.

U ovom tekstu prevashodno ću se baviti alternativama koje uključuju zadržavanje Skrill računa i vađenja novca preko nekog drugog servisa dok ću sve servise koji su u funkciji u Srbiji pokriti u posebnim tekstovima.

Skrill se povukao iz Srbije

Skrill + devizni račun u banci

Najočiglednija opcija je povezivanje Skrill računa sa deviznim računom u banci. Ipak, to neće uvek biti moguće – oni koji su otvorili Skrill kladioničarski račun neće moći da imaju potpuno funckionalan račun u domaćoj banci, jer je online klađenje u stranim kladionicama u Srbiji zabranjeno. Mnogi su Skrill otvorili pre više od pet godina zbog brzine transfera novca – kladioničarski Skrill nalog je bio najbrža dostupna opcija na internetu i kao takva vrlo privlačna potencijalnim korisnicima. Čak i oni koji nisu imali nameru da se klade, a otvorili su taj nalog, nemaju mogućnost za transfer novca u oba smera preko domaće banke. Možete vaditi novac, ali ga ne možete uplatiti na Skrill račun.

Što se tiče ostalih, oni mogu imati potpuno funkcionalan Skrill u kombinaciji sa deviznim računom. Povlačenje novca preko računa u banci koštaće vas 5.50 evra i 3.99% od ukupnog transfera ukoliko račun u banci nije u istoj valuti kao Skrill. Za dodatne troškove morate se raspitati kod banke u kojoj nameravate da otvorite račun. Pažljivo birajte i obavezno otvorite račun u valuti u kojoj vam je i Skrill nalog, da biste izbegli nepotrebne troškove.

Skrill + Payoneer

Ukoliko iz bilo kog razloga ne možete da povežete Skrill nalog sa računom u banci, imate još jednu opciju, a to je povezivanje Skrilla sa Payoneerom*. Payoneer je sličan servis Skrillu, takođe omogućuje globalni transfer novca, uz jednu prednost – njihov Master Card je i dalje aktivan u Srbiji. Kada je Skrill ugašen, puštena je “buva” da će i svi ostali servisi biti ugašeni u Srbiji, ali kao što sam već rekao, ne bih se bavio teorijama zavere i neproverenim informacijama. Payoneer je američki servis i na njega se SEPA sporazum ne odnosi. Za sada nema zvaničnih najava o povlačenju, dodatno, Payooner je organizovao nekoliko događaja u Srbiji, poslednji u novembru, tako da izgleda da ozbiljno računa na ovo tržište.

Transfer sa Skrilla na Payoneer je omogućen Payoneerovim Global Payments servisom. U suštini, taj transfer se ne razlikuje od transfera sa Skrilla na devizni račun u banci. Payoneer vam registracijom dodeljuje virtuelni američki račun u dolarima, koji Skrill tretira kao bilo koji drugi devizni račun u banci.

To se radi tako što pod opcijom “Receive” u Payoneeru odete na “Global Payment”. Uzećete Rooting number i Account number.

Onda ćete otići na Skrill, zatim Add Bank Account, izabraćete USA za zemlju i onda upisati ta dva broja sa vašeg virtuelnog racuna i to je sve.

Troškovi transfera

Što se tiče troškova ovakvog transfera, oni zavise od toga u kojoj vam je valuti Skrill.

Platićete 5.50 EUR za transfer na vaš Payooneer račun i u zavisnosti od toga da li vam je račun u USD ili EUR platićete 1% od vrednosti transfera ako vam je Skrill u USD, a ako vam je Skrill u EUR, transfer je besplatan!

Uzmimo za primer da je početna suma 100 EUR. Za prebacivanje novca sa Skrilla na Payoneer platićete 5.50 EUR i 1% od vrednosti transakcije: 100-5.5-((100-5.5)*0.01))=93.55 EUR. Ta suma će se zatim pretvoriti u dolare po zvaničnom MasterCard kursu. Na današnji dan za ovu svotu dobili biste 99.44 dolara.

Prilikom izvlačenja novca sa bankomata ta svota će biti umanjena za 3.15 USD i platićete konverziju iz USD u RSD 2% od vrednosti transakcije: 99.44-3.15-((99.44-3.15)*0.02)=94.36 USD. Ta suma će zatim biti pretvorena u dinare po zvaničnom MasterCard kursu. Na današnji dan za ovu sumu dobili biste 10971 RSD, odnosno, mogli biste izvaditi 10000 ili 10500 dinara sa bankomata, u zavisnosti od toga kojim novčanicama odabrani bankomat raspolaže.

Krenuli smo od 100 EUR za koje biste po današnjem kursu MasterCarda dobili 12352 RSD, iz čega sledi da bi vam na troškove ovog transfera otišlo skoro 1500 dinara.

Zbog toga bi trebalo prebacivati što veće sume na ovaj način, kako bi procentualno gubili manje novca.

*Ovo je moj referal link, ako želite, možete se registrovati preko njega i kada na vaš račun legne prvih 100 dolara, i vi i ja ćemo dobiti dodatnih 25 dolara.

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Email
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *