Šta je SEO optimizacija?

Svako ko pokreće svoj sajt ili blog, ili se interesuje za to kako Google rangira vebsajtove, pre ili kasnije došao je u dodir sa terminom SEO optimizacija. Uopšteno, SEO (Search Engine Optimization) je proces prilagođavanja vebsajta na način koji će omogućiti njegovu veću vidljivost na Google. Odnosno, SEO je alat u rukama vebmastera, kojim oni probijaju put do prve strane Google-a. Naravno, na SEO utiču brojni faktori i algoritmi koji se neprekidno menjaju, sve u cilju da korisnicima pretraživača pruži što bolje rezultate pretrage (mada će neki reći i da se Google svojski trudi da ono što je građeno godinama sruši za jedan dan 🙂 ).

Kada sam se prvi put susreo sa ovim terminom došao sam do zaključka da većina članaka koji se bave ovom problematikom, bilo na srpskom ili na engleskom jeziku, nema pravi uvod, niti se trudi da potpunim laicima približi čitavu priču malo bolje. U tom trenutku, kada me ova oblast nije previše zanimala, veliki broj sterilnih tekstova sa hrpom nabacanih podataka me nije „kupio“ i tek kada sam se sa terminom SEO optimizacija susreo posle nekoliko godina sasvim slučajno, rešio sam da sednem i krčim put kroz tu šumu. Zato sam u momentu kada sam rešio da počnem da pišem svoj vodič o SEO odlučio da on mora početi jako dobrim uvodom, koji će za cilj imati da potpunim laicima ovu veliku oblast prvo učini prijemčivijom.

sta je seo optimizacija

Uvod u SEO

SEO optimizacija je veština koja se stalno mora usavršavati. Iako su osnove jako jednostavne i može ih razumeti i praktikovati gotovo svako, pravi majstori i najveći stručnjaci u polju uvek idu korak dalje u svom istraživanju i konstantno otkrivaju nove načine i „cake“ da poboljšaju svoj SEO. Možemo reći da je SEO moć u rukama onih koji rade optimizaciju sajta u cilju da se što bolje rangira na pretraživačima, ali to je i alat za pretraživače, koji im omogućava da svojim korisnicima prikažu što bolje rezultate.

Primera radi, zamislite da je pretraživač, odnosno Google, bibliotekar čije knjige predstavljaju sve što je ikada napisano na internetu. Složićete se da je to puno podataka i da čovek ne bi mogao da se snađe u takvoj džungli. Tu SEO optimizacija stupa na scenu. Google preko svojih algoritama pokušava da onome koji ga koristi da najbolji mogući odgovor, odnosno da mu pruži listu sajtova koji najbolje odgovaraju rečima koje je ukucao u pretraživač. SEO takođe omogućava vebmasterima da, ako su bolje uradili domaći zadatak od svoje konkurencije, njihov sajt bude viši u pretrazi i samim tim dobije veću šansu da ga korisnik pretraživača poseti.

Kao i kada idete u biblioteku ili u prodavnicu morate znati šta tražite, kako bi vas zaposleni na najbolji način uslužio. Isto tako, kada koristite Google morate koristiti prave ključne reći, odnosno postaviti pravo pitanje da bi vam Google dao zadovoljavajući odgovor. Ipak, u prošlosti se dešavalo da i na pravo pitanje Google ne da uvek kvalitetan odgovor, upravo zbog mogućnosti da se tadašnji algoritam prevari. Uvođenjem novih faktora rangiranja prilikom pretrage, kao i kažnjavanjem onih koji su koristili „rupe“ u algoritmu, takva situacija danas je sve ređa i ređa.

Dakle, SEO optimizacija je najvažniji alat na internetu, bez čijeg uvođenja i praktikovanja bi pretraživanje kakvo znamo bilo znatno otežano i mnogo lošije nego što je u ovom trenutku.

 

Iz čega se sastoji SEO optimizacija?

Na SEO utiče puno faktora koji se neprestano menjaju. Google određuje pravila igre, dok se vebmasteri trude da svoj posao urade što bolje, a neretko i da prevare pretraživač. U neprestanoj težnji da njihov sajt bude što bolje rangiran i, podrazumeva se, do takvog ranga dođe što brže, mnogi vebmasteri su tokom vremena razvili strategije koje su im omogućavale da „prečicama“ dođu do sjajnih rezultata. Google se, sa druge strane, trudio i trudi da takve sajtove nađe i kazni ih zbog njihovih tehnika, o kojima će biti reči u posebnom tekstu. Ipak, neke opšte stvari ostaju nepromenjene i možemo napraviti listu najvažnijih faktora koji utiču na SEO:

  • Kvalitetan sadržaj sajta
  • Prisutnost sajta na društvenim mrežama
  • Linkovi sa dobro plasiranih sajtova sličnog tipa koji vode do vašeg sajta
  • Organizacija sadržaja sajta na način koji Google favorizuje

Neće se svi složiti oko toga šta je zaista najvažnije od ovih faktora, niti će ih organizovati na ovaj način. Treba imati u vidu da u očima Google-a postoji jako puno ranking faktora različite jačine, što je u suštini jedino i bitno, a ja sam pokušao ovako da ih grupišem da bi oni koji se prvi put susreću sa terminom SEO optimizacija mogli što lakše da ga razumeju. Takođe treba imati u vidu da faktori nisu poređani po tome koliko su bitni za Google, mada smatram da neki jesu bitniji od drugih, ali to ću obrazložiti u posebnim tekstovima.

Da sumiramo, SEO optimizacija je unapređivanje kvaliteta vebsajta, koji će dovesti do povećanja saobraćaja, odnosno broja posetilaca koji do sajta dolaze putem pretraživača kao što je Google.

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Email
  • RSS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *